100 Re.School
Lund
2020
Baserat på en studie av de temporära förskolor som i dag används i Sverige, så kallade barackförskolor, undersöker denna avhandling hur en bättre lösning kan tas fram genom att inkorporera cirkulär ekonomi och demonterbar arkitektur i kalkylen.
Den arkitektoniska delen av processen fokuserade på mötet mellan den flexibla konstruktionen och förskolearkitektur.
Konstruktionen är till majoriteten trä och samtliga delar av byggnaden är designade för att i så lång utsträckning som möjligt kunna återbrukas. För ett minimalt fotavtryck är konstruktionen så här långt möjlig att återvinna.
Studien genomfördes vid Lunds Universitet och har vidareutvecklats tillsammans med LU Innovation.









STEG 1: Alla komponenter till byggnaden byggs i fabrik, detta för att dra ner på byggtid och kostnader. Tillverkning på fabrik minimerar kostnaderna för direkt arbete, svinn av material och eliminerar kostnader orsakade av väderstörninga

STEG 2: Tillverkningen av elementen sker likt en vanlig produkt. Komponenter byggs ihop på spikbord och monteras sedan ihop till volymelement på rullband.

STEG 3: Innerväggelement och ytterväggelement, så kallade ”planemelement”, byggs och förbereds också i fabriken men monteras sedan ute på plats.

STEG 4: Inredningsarbete så som golvläggning och inredning av våtrumsmoduler sker också i fabrik. När produkten är färdig packas den in i ett klimatskydd och görs redo för att transporteras ut till byggnadsplatsen.

STEG 5: Alla element och moduler transporteras ut till byggnadsplatsen med hjälp av lastbil eller tåg. En lastbil kan transportera fyra stycken moduler med måtten 4,8m x 3m x 3.4m. Även yttervägg element, takmoduler, innerväggelement och en monteringskran transporteras till platsen. Totalt krävs 44 lastbilar för att transportera hela förskolan.

STEG 6: På byggplatsen görs först ett markarbete. Om marken har dålig bärighet, schaktar man ut det översta jordlagret och lägger ut fiberduk och lättklinker. Om marken är asfalterad krävs inget markarbete. Grundelementen placeras sedan ut

STEG 7: Modulerna som kan väga upp till 10 ton lyfts på plats med hjälp av en lyftkran. De staplas ovanpå varandra och skruvas ihop via golv och konstruktion. Efter det monteras takmodulerna.

STEG 8: Sedan monterar man på planelementen som förberetts i fabrik. Såväl ytterväggar och innerväggar kommer färdiga med inbyggda fönster och dörrar.

STEG 9: När alla element är färdigmonterade genomförs installation av värme, vatten, el och vvs. Arbetet går smidigt eftersom ett förarbete med schakt och rördragning skett i fabrik.

STEG 10: Förskolelärare och barn kan flytta in i sin nya skola. Byggnaden har en fin, dynamisk form och är byggd med gedigna material och sadeltak. Det är ett fint inlägg i stadsbilden och inger en känsla av en robust, permanent skola. Förskolelärarna är nöjda, i en pedagogisk miljö vill man ofta kunna ändra och anpassa inredningen utefter verksamheten. I den nya förskolan kan de flytta på hyllor, hänga upp tavlor och rita på väggarna utan att behöva fråga någon om lov.

STEG 11: Leverantören av förskolan har en blommande verksamhet. De får in hyresbbetalningar varje månad och har lite arbete med underhåll av skolorna. Istället lägger leverantören tid på att optimera skolbyggnaden ännu mer. Möjligheterna är oändliga.

SCENARIO 1: Kommunen är mycket nöjda med förskolan. De har ett fortsatt behov av förskoleplatser. Eftersom byggnaden håller samma standard som en permanent skola bestämmer de sig för att hyra vidare. Skolan kan stå där i 100 år, om de så vill.

SCENARIO 2: Kommunen har inte längre ett behov av förskoleplatser och säger upp hyreskontraktet. Förskolan monteras då ner och flyttas till en ny plats. Marken återställs och efter några år märks knappt att där en gång stått en byggnad.

SCENARIO 3: Behovet av förskolor minskar men ett akutbehov av lokaler till annan verksamhet uppstår. Kanske är det brist på bostäder, flyktingbostäder eller fältsjukhus. Den flexibla konstruktionen gör att byggnaden enkelt byggas om till att passa andra verksamheter.

SCENARIO 4: Behovet av förskolan försvinner och leverantören behöver den inte längre i sin båt. Förskolan byggs ner och varje element monteras isär. Leverantören kan nu sälja alla byggdelar via en hemsida där någon enkelt kan köpa 20st furubalkar till sitt nya byggprojekt